Monday, 16 June 2014

PETUA MEMILIH BUAH TEMBIKAI

Rujukan: Ensaiklopedia petua melayu lama
Resepi: Amie's little kitchen



Sedapnya dapat makan buah tembikai dalam keadaan cuaca panas macam sekarang. Selain rasanya yang sedap, khasiatnya juga amat tinggi. 
Buah tembikai mengandungi vitamin A, berkesan mengubati masalah ginjal dan salur kencing. Ia mengandungi sejenis gula dan garam yang berkesan melawaskan buang air kecil dan merawat masalah ginjal.


Resepi 'smoothi' tembikai. Sedap!


Bahan-bahan:

400gram tembikai merah - potong kecil dan sejukbekukan selama 2 jam
200ml susu segar
150ml yogurt asli
2 sudu besar gula pasir

Cara menyediakannya:

1. Satukan tembikai, susu segar, yogurt asli dan gula pasir ke dalam pengisar.
2. Kisar sehingga halus dan lembut.
3. Tuangkan ke dalam gelas.
4. Sedia untuk dinikmati.


Petua Memilih Buah Tembikai

  • Kulit yang licin.
  • Pangkalnya gemuk, semakin ke hujung, warna kulitnya kekuningan.
  • Tepuk sedikit dan jika ianya berbunyi seakan-akan kosong maka ia sudah benar-benar masak dan manis.
  • Jika sudah dibelah, pastikan warnanya merah berseri dan tidak pucat.
  • Bijinya pula perang tua atau hitam dan keras, bukan putih atau agak lisut.
Jom beli tembikai!




No comments:

Post a Comment

Copyright to Diari Surirumah Online
Designed by UMIESUEstudio 2015