Sunday, 6 July 2014

CEKODOK PISANG KEGEMARAN KAMI




Cekodok pisang atau orang Kedah panggil "cucoq kodok" memang kegemaran anak-anak. Jika guna pisang emas yang ranum, rasanya wow! sangat sedap. Selalunya saya guna resepi orang lama. Letak tepung gandum, pisang, gula dan garam. Kalau pekat sangat letak sedikit air.  (Kadang-kadang saya google di internet untuk mencuba resepi yang pelbagai dari sahabat di alam maya). Jika nak rangup lagi, campurkan dengan tepung goreng Adabi. Guna sukatan 6 sudu tepung gandum dicampur dengan 2 sudu tepung Adabi. Sangat sedap dimakan panas-panas. Di bulan puasa ni, dekat-dekat waktu berbuka baru la digoreng. Angkat, tos, hidang dan makan. Jangan lupa baca doa terlebih dahulu : )

No comments:

Post a Comment

Copyright to Diari Surirumah Online
Designed by UMIESUEstudio 2015