Salam sahabat semua. Lama juga tidak bersiaran. Bulan puasa ni pun asyik sibuk je, taktau lah apa yang disibukkan.
Hari tu buat jelly bandung cincau ni. Kali ini sudah 2 kali la kiranya buat jelly ni. Buat apa yang anak-anak suka je, kalau masak benda yg diorang tak suka, jenuh kita pulak nak kena habiskan. Guna resepi matgebu.
Bahan-bahan :
- 1 peket serbuk agar-agar (10 gram)
- 200 gram gula
- 800 ml air
- 250 ml susu cair
- 3 helai daun pandan
- 3/4 sudu teh pati sirap rose (main agak je ikut sedap mata tengok pink tu camana)
- 1 cawan cincau yang telah dipotong kiub kecil2
Caranya :
- Satukan semua bahan-bahan kecuali cincau. Kacau dengan 'whisk' hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil dikacau sehingga mendidih. Keluarkan daun pandan.
- Tambah cincau dalam bancuhan dan sendukkan ke dalam acuan jelly kegemaran. Biarkan suam baru disimpan di dalam peti sejuk. Sejukkan jelly tu sehingga betul-betul dah keras. Boleh dihidang sebagai pencuci mulut.
**saya masukkan kiub cincau siap-siap dalam bekas acuan, kemudian baru sendukkan cecair jelly tu. Senang sangat kan nak buat jelly ni.
No comments:
Post a Comment