Beberapa hari lepas terjumpa buku masakan barat Chef Hanieliza di kedai buku, terus beli senaskah. Selak-selak buku tu nampak la resepi penne goreng ni. Kalau tak memang takde idea sungguh-sungguh nak masak apa untuk dinner. Bukan senang nak fikir menu ni, kena tukar-tukar selalu supaya anak-anak tertarik nak makan.
Bahan-bahannya pun simple saja, nak masaknya pun sekejap sangat. Sedap tau!!
Sukatan bahan-bahan ini semuanya main agak-agak je. Kalau ikut betul-betul resepi di bawah banyak sangat pula, tak habis nak makan.
Bahan-bahan :
- 500 gram penne
- 1 labu bawang besar - (dipotong dadu)
- 300 gram udang - (dibuang kulit)
- 5 batang sosej (dipotong kecil)
- 10 biji cendawan butang (dipotong nipis)
- 5 biji buah tomato (dipotong dadu)
- 300 gram brokoli (dipotong kecil)
- 3 sudu makan sos cili
- 1/2 cawan sos tomato
- 1 sudu makan lada hitam (dikisar)
- 1 biji capsicum merah (dipotong panjang)
- 1 biji capsicum merah (dipotong panjang)*tambah capsicum kuning sbb ada stok
- garam secukup rasa
- 3 sudu makan minyak masak
Caranya :
- Rebuskan penne hingga lembut dan toskan. Kemudian ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang hingga wangi dan layu.
- Masukkan udang dan sosej. Goreng hingga masak.
- Masukkan penne, brokoli, tomato, cendawan butang, sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata.
- Tutup api. Masukkan capsicum merah,hijau,kuning. Kacau rata.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment