Foto: Google
Petua Untuk Suri Rumah Menyediakan Masakan Harian Untuk Keluarga
- Selalu fikirkan masakan apa yang hendak dihidangkan untuk keluarga untuk esok hari. Buat perancangan awal dan ini dapat mengelakkan daripada keadaan yang kelam kabut keesokkan hari. Kalau boleh sesuaikan masakan dengan lauk-lauk sampingan lain yang ingin disediakan. Sebagai contoh, Sup Sayur, Daging Goreng Sambal/ Kicap, Ikan Goreng, Sambal Belacan ataupun Sambal Tumis Sardin, Kentang Goreng Sempoi, Telur Dadar/ Telur Mata Lembu dan lain-lain.
- Kisar dahulu bahan-bahan seperti bawang putih, bawang besar, dan cili kering. Simpan dalam Tupperware dan sejukkan dalam peti sejuk. Anda boleh amalkan ini untuk kegunaan dalam seminggu. Bahan-bahan ini tidak akan rosak jika disimpan dan tidak perlu anda letak bahan pengawet. Jika anda tidak suka menyimpan bahan yang telah dikisar, anda boleh kupas kulit bawang putih dan bawang merah dan cuci bersih, keringkan sedikit dan simpan dalam Tupperware. Masukkan dalam peti sejuk. Bila anda pulang dari bekerja, anda boleh kisar bahan-bahan tersebut untuk digunakan.
- Jika ada masa terluang sewaktu menonton TV, gunting cili kering dan buang bijinya. Kemudian simpan dalam plastik kering. Jika anda ingin gunakannya, ambil secukupnya dan rendam dengan air panas.
- Untuk memudahkan anda mengetahui bahan yang terkandung dalam Tupperware tersebut, anda boleh labelkan untuk mudah anda mencarinya.
- Untuk bahan basah, gunakan gunting untuk siang ikan. Ia lebih mudah dan cepat daripada mengggunakan pisau. Gunakan gunting untuk potong sisik ikan, ekor ikan dan juga insang ikan. Kemudian, bersihkan ikan tersebut dan toskan sampai kering. Seterusnya, bahagikan ikan tersebut mengikut banyak mana yang akan anda gunakan. Anda boleh juga gunakan Tupperware untuk simpan ikan atau pun gunakan plastik bersih.
No comments:
Post a Comment