Saturday, 9 August 2014

BABY BREAD PUDDING

Seronok sangat buat baby bread pudding ni. Senang, cepat, sedap. Lama dah tak beli roti gardenia slice tu. Selalu kalau beli asyik tak abis je. Kali ni dah plan nak buat apa dgn roti sebuku tu. Harap-harap sempat habis sebelum expired.

Idea & resepi ni saya amik dari kak hana. Memang dapat 6 ketul pun, cukup la untuk rakyat rumah ni, 3 kerat je nak makan.




Bahan-bahan :
  • 3 keping roti 'Gardenia'
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar gula halus (castor)
  • 100 ml susu cair
  • 2 biji telur
  • 2 titik esen vanila
  • sedikit mixed fruit/kismis/kurma - ikut selera/stok
  • sedikit gula icing untuk tabur atas puding
  • mangkuk muffin - disapu marjerin (tak sapu pun tapi memang melekat, jenuh korek)
  • sedikit cinnamon powder (serbuk kulit kayu manis)
  • colour rice untuk tambah seri - terlupa letak excited sangat nak masuk oven


Caranya :
  1. Potong kiub roti.
  2. Dalam mangkuk, campurkan tepung, gula, susu, telur dan esen vanila.
  3. Masuk roti, kasi terendam semua.
  4. Masukkan kismis dan taburkan serbuk cinnamon. Gaul sebati.
  5. Sudukan ke dalam muffin cup.
  6. Bakar dengan suhu 170 selama 35-40 minit atau hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment

Copyright to Diari Surirumah Online
Designed by UMIESUEstudio 2015