Tadi tengok kak noorma buat bubur ni terliur abis. Kebetulan ada sikit je lagi stok pulut hitam dalam kabinet dapur tu, dapat la layan tekak ni. Ahli rumah ni pun sama kurang layan bubur-bubur macam ni. Buat sikit aje pun.
Sebelum ini guna santan kotak, tapi lepas kakak ajar suruh 'frozen'kan kelapa parut, masa nak guna rendam air panas sikit then masuk je dalam blender. So, hari ni guna pati santan original la kiranya hikhik..sedaaaap !!

Guna resepi turun temurun je. Main agak-agak semua bahan. Banyak kali jugak asyik rasa-rasa tadi. Kalau bulan puasa jenuh kan, time berbuka baru boleh adjust.
Bahan-bahan :
- pulut hitam (saya rendam lebih kurang sejam)
- air
- pati santan
- gula
- daun pandan
- garam secukup rasa
Cara membuatnya :
- Didihkan air kemudian masukkan pulut hitam dan daun pandan. Masak sehingga empuk.
- Kemudian masukkan santan, gula dan garam secukup rasa. Api jangan kuat sangat tau nanti santan pecah minyak, tak best! (ada pengalaman hikhik).
- Sedia untuk dinikmati. Sangat enak dinikmati untuk hidangan waktu petang.
No comments:
Post a Comment