Wednesday, 13 August 2014

GARLIC MASHED POTATO

Resepi ni dah try buat. Sedap!

Sumber : Kak Hana

Bahan-bahan :

7-8 biji kentang - ikut suka nak buat banyak mana (kalau guna Russet potato lebih gebu)
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bawang putih yg diketuk
3 sb butter
2 sb mayonis
1/2 cawan susu segar/fresh cream - ikut banyak mana kentang tu, kalau terlebih lembik sangat pulak
1 sk black pepper

Bahan-bahan untuk Gravy :
2 ulas bawang putih - cincang
2 sk black pepper
2 sb sos Worcestershire (brand Lea&Perrin)
4 sb kicap manis + 1 cawan air
2 sb tepung jagung + sedikit air (untuk pekatkan gravy)
1 sk stok ayam (1/4 kiub)
sedikit minyak untuk tumis bawang putih (guna butter lagi sedap)


Caranya :
1) Kupas kulit kentang & hiris nipis.
2) Rebus dalam periuk, isi air cukup untuk menutupi ubi & campurkan sekali bawang putih yg diketuk tadi. Tabur sedikit garam. Biarkan sehingga empuk & toskan air lebihan.
3) Campurkan butter, mayonis, susu segar & black pepper ke dalam kentang yg direbus td & lecekkannya.
4) Lepas dah hancur & smooth siap la mashed potato tu.


Untuk Gravy :
1) Tumis bawang putih & black pepper hingga wangi (jangan sampai garing, tak sedap)
2) Masukkan semua bahan2 kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
3) Sambil kacau, tuang sikit-sikit air tepung jagung sampai gravy tu jadi tak pekat, tak cair (kalau suka pekat tambah lagi air tepung tu)
4) Untuk serve, tuangkan gravy ke atas mashed potato tadi.
ENJOY !!!

No comments:

Post a Comment

Copyright to Diari Surirumah Online
Designed by UMIESUEstudio 2015