Thursday, 14 August 2014

TUMIS AIR PETOLA MANIS BERUDANG

Assalamualaikum semua.
Baru lepas jengah blog dapur tanpa sempadan (DTS). Banyak yg menarik kat sana, tapi hari ni nak masak sayur petola. Beli petola nak masak sup tapi tak sure nak guna resepi mana. Macam-macam resepi jumpa kat internet mahupun buku resepi. Buat masa ni cuba resepi ini dululah. Senang je nak buat tak perlu bawak keluar blender bagai heheheh.



Bahan-bahan :

  • 1 biji petola manis bersaiz sederhana
  • 1/4 cawan isi udang (saya guna udang kecil)
  • 1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam
  • 3 biji bawang merah, dihiris
  • 3 ulas bawang putih, dititik
  • serbuk lada hitam secukupnya
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • hirisan daun sup untuk hiasan
  • bawang goreng untuk hiasan


Caranya :

  1. Petola dikupas kulit, cuci dan toskan. Belah dua, kemudian hiris serong sederhana tebal untuk setiap belahan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum. Tambah udang dan masak sehingga udang berubah warna. Tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Biar mendidih.
  3. Masukkan petola dan soo hoon (toskan). Masak sekejap. Tambah garam secukup rasa dan juga serbuk lada hitam. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Yang best guna resepi blog DTS ni kan , sangat la detail resepinya. Sesuai untuk sesiapa yang baru berjinak-jinak dengan dunia masakan ni.

Tima kasih banyak tuan punye blog DTS :)

No comments:

Post a Comment

Copyright to Diari Surirumah Online
Designed by UMIESUEstudio 2015