Monday, 16 June 2014

IDEA DAN RESEPI SARAPAN PAGI

Sumber: Makanlah sayang, Dr Fatimah Arshad

Assalamualaikum w.b.t. 

Kadangkala saya buntu memikirkan idea untuk sarapan pagi sesuai dengan selera anak-anak. Jom kongsi rsepi mudah sesuai untuk anak-anak dari 1 hingga 13 tahun. Tidak perlu dimasak makanan yang berlainan kerana dengan ini akan mengurangkan perbelanjaan di samping mendapat makanan yang seimbang untuk semua.




SANDWICH SARDIN (untuk 5 orang)

Bahan-bahannya:
1 buku roti sandwich
1 tin sederhana sardin (diambil 1 sudu besar kuahnya)
1/4 biji bawang besar (sederhana)
1 sudu teh air limau nipis
1/2 biji timun dan 1/2 biji tomato (dihiris nipis)
1/2 sudu minyak masak
sedikit marjerin untuk disapu pada roti

Cara menyediakannya:


  1. Cincang bawang besar dan goreng dengan minyak masak.
  2. Masukkan sardin dan kuahnya serta air limau. Masak hingga mendidih.
  3. Lecek sardin yang telah dimasak dan sejukkan sedikit.
  4. Sapukan marjerin pada roti.
  5. Ratakan 1/2 sudu besar sardin yang dilecek tadi di atas sekeping roti dan bubuh 3 hirisan timun dan tomato.
  6. Tutup dengan roti yang sekeping lagi. Potong di dalam bentuk segitiga atau segiempat.


ROTI TELUR GORENG (untuk 5 orang)

Bahan-bahannya:
5 biji telur*
1/2 cawan susu (1 sudu besar susu penuh krim dilarut di dalam 1/2 cawan air)*
1/2 sudu teh gula*
*dipukul hingga hancur
6 keping roti
1 sudu besar marjerin

Cara menyediakannya:


  1. Sapu kuali leper dengan marjerin dan panaskan.
  2. Celup roti ke dalam campuran telur dan masakkan di dalam kuali tadi dan gorenglah hingga kuning (lebih kurang 4 minit) dengan api yang perlahan.
  3. Angkat dan hidangkan

LEMPENG atau pancake (untuk 10 orang)


Bahan-bahannya:
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan susu segar
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
6 sudu teh baking powder
secubit garam

Cara menyediakannya:


  1. Ayak tepung dan baking powder.
  2. Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi.
  3. Masukkan semua bahan-bahan yang lain kecuali marjerin dan gaul/pukul hingga basa rata 9jangan dipukul keterlaluan).
  4. Panaskan kuali leper dan sapukan marjerin.
  5. Curahkan 1/2 cawan adunan. Apabila keluar buih, balikkan. masak hingga kuning. 

"Pancake" ini dimakan dengan madu lebah atau sirap gula merah selepas disapu dengan marjerin.


TELUR KACAU

Bahan-bahannya:
10 biji telur*
1/4 cawan air susu (2 sudu makan susu tepung dilarut di dalam 1/4 cawan air)*
1 sudu besar marjerin*
*dipukul hingga hancur

Cara menyediakannya:


  1. Panaskan marjerin di dalam kuali di atas api yang perlahan.
  2. tuangkan telur dan dikacau-kacau hingga masak.
  3. Angkat apabila semua bahagian telur bertukar warna dan keras, agak 2-3 minit.

Selamat mencuba : )

No comments:

Post a Comment

Copyright to Diari Surirumah Online
Designed by UMIESUEstudio 2015